Ien foar ien komme se de repetysjeromte yn. Der is ien dy’t al fjouwerentritich jier by de fanfare sit, sûnder oait ien jûn te missen. Der is ien dy’t jûn net allinne tromboane spilet, mar ek de kofje yn it skoft fersoarget. En ien dy’t har leafdesfertriet fuortblaast, yn de hoop dat net ien it heart.

Ynblaze is een intieme, muzikale voorstelling met één actrice en een fanfare. Door de ogen van korpslid Carmen, gespeeld door Brecht Wassenaar, beleef je een bijzondere repetitieavond van een doodnormale fanfare. Via troostrijke koralen, bombastische concours-stukken en poëtische bespiegelingen maak je kennis met de kleurrijke leden van een muziekvereniging: van de verlegen hoorniste tot de luidruchtige slagwerker.

Tryater maakt Ynblaze samen met zeven korpsen in Fryslân. Een unieke samenwerking tussen lokale amateur-muziekverenigingen en Tryater. Ynblaze is het eerste deel van Tryaters Fanfare-drieluik.

Ynblaze

Fanfare Wilhelmina Easterein speelde het première-weekend van deze prachtige voorstelling op 6, 7 en 8 oktober 2023 in de zaal van Bergsma. Het leverde prachtige recensies op en veel enthousiaste reacties uit de zaal.

Een greep uit de recensies:

Iedereen is geconcentreerd. En dan, dan vult langzaamaan de ruimte zich met romantische, warme klanken zoals een fanfarekorps die alleen maar kan voortbrengen

Je wordt stilweg meegenomen in een melancholie naar tijden van weleer, naar oorden van verlangen en uiteindelijk naar het besef dat het overweldigend is.

Wiggele Wouda – Friesch Dagblad

Op de eftergrûn repetearret de fanfare, ûnder lieding fan Wilbert Zwier, wylst Carmen it ferhaal fertelt fan har ‘koperfamylje’. Se nimt it publyk mei yn alle emoasjes dy’t oan bar komme as lid fan in muzykferiening: frustraasje, plezier, twivel en ferlichting.

De foarstelling set in ymposante likenis fan in trochsneed repetysjejûn del. In must-see foar eltsenien mei in hert foar hafabra-muzyk.

Marijke Nicolai – Leeuwarder Courant

 

 

 

Op zaterdag 30 september waren Rindert van der Eems, Amarins de Haan, regisseuse Tamara Schoppert en hoofdrolspeelster Brecht Wassenaar te gast bij Op & Út van Omrop Fryslân om ter vertellen over dit mooie project.

Daarnaast was er ook aandacht voor Ynblaze op de landelijke radio. Tromboniste Marte Room vertelde op 11 oktober samen met Tatiana Pratley van Tryater over Ynblaze bij NPO Radio 1 in Villa VdB.

Het fragment is hier terug te luisteren (scroll naar 1:00):

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/villa-vdb/32552fdb-7c1f-466c-9d4e-62e0c4d900eb/2023-10-11-villa-vdb

 

Fotograaf Lucas Kemper maakte een prachtige fotoreeks bij de generale repetitie. Deze zijn hier te bekijken:

Naar alle foto’s