Wilhelmina Easterein al sinds 1898 een begrip!

Wilhelmina Easterein is opgericht in 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. Het is dan ook het vermelden waard dat in 1998 fanfare Wilhelmina een Koninklijke onderscheiding in ontvangst heeft genomen.

Wilhelmina is door de jaren heen altijd een muzikaal gezelschap geweest. Natuurlijk heeft de fanfare, vooral in de Tweede Wereldoorlog ook moeilijke tijden gekend. De naam moest worden veranderd in ‘Hâld Moed’, omdat de naam Wilhelmina in die periode door de Duitsers verboden was. Daarnaast liep de afwezigheid tijdens de repetities sterk op. Bijna was de vereniging hieraan ten onder gegaan. Maar de toenmalige voorzitter R. Rienstra kwam met een goed argument: “als straks de bevrijding komt, dan hebben we geen klok én geen korps meer om dit te vieren”. Zo kwam men toch tot het besluit de vereniging te laten bestaan en door te gaan met de repetities.

Wilhelmina-geschiedenis

Mede door dit doorzettingsvermogen kan de vereniging nu terugkijken op meer dan een eeuw vol muziek! Ook de laatste jaren zijn voor Wilhelmina zeer succesvol geweest. Er zijn vele eerste prijzen behaald, zowel in binnen- als buitenland. Een klein overzicht hiervan:

 • Maart 1996, Concours CBMF in Drachten 303 punten,1e prijs met promotie
 • Juli 1997, Wereld Muziek Concours in Kerkrade, 303 punten, 1e prijs
 • Juli 1999, Concours in Rastede (D) 97,5 punten, 1e prijs met Lof
 • Maart 2000, Concours CBMF in Drachten 83,08 punten, 1e prijs
 • Juli 2001, Wereld Muziek Concours in Kerkrade, 90,55 punten 1e prijs met promotie
 • Juli 2005, Wereld Muziek Concours in Kerkrade, 91,25 punten, Goud met onderscheiding WMC Kampioen 2e Divisie Fanfare
 • April 2011, ONFK in Drachten, 88 punten, 1e prijs
 • April 2012, ONFK in Drachten, 84 punten, 1e prijs
 • WMC 2013, Kerkrade, 94,25 punten, vice-kampioen in de Fanfare 2de divisie
 • April 2015, ONFK in Drachten, 92,33 punten, 1e prijs, kampioenstitel Fanfare 2de divisie
 • Juni 2015, Muziekfestival Schiermonnikoog, 87 punten, winnaar festival
 • April 2016, ONFK in Drachten, 91,33 punten, 1ste prijs, kampioenstitel Fanfare 2de divisie
 • WMC 2017, Wereld Muziek Concours in Kerkrade, 92,17 punten, Goud met onderscheiding

Eén van de grootste hoogtepunten in het bestaan van Wilhelmina is het 100-jarig jubileum geweest. Dit werd in 1998 gevierd met een feestprogramma met nieuwe uniformen, een optocht, een receptie en een reünie. The real story van Wilhelmina werd vastgelegd in een prachtig boek door Marten L. de Boer. Maar het grootste spektakel was wel de musical Poche en Blaze. Deze werd geschreven door Hindrik van der Meer en werd uitgevoerd door maar liefst 130 zangers, dansers en natuurlijk de fanfare Wilhelmina. De musical werd zeer goed ontvangen en zelfs de landelijke pers was onder de indruk. Met dit jubileumspektakel heeft Wilhelmina weer geschiedenis geschreven. In Easterein kunnen ze namelijk niet alleen ‘Poche’ (opscheppen), maar ook ‘Blaze’.

Toch blijft Wilhelmina met beide benen op de grond staan. Zo wordt het eigen dorp niet vergeten. Dat blijkt uit de diverse concerten die in eigen dorp worden georganiseerd. Maar ook de serenades die aan jubilarissen worden gegeven en het begeleiden van kerkdiensten tonen de betrokkenheid met het dorp evenals de rondgang door het dorp tijdens Koningsdag, dorpsfeest en de intocht van Sinterklaas.

Wilhelmina Easterein Sponsorkliks

Volg Wilhelmina Easterein:

Waar en wanneer?

Fanfare Wilhelmina Easterein repeteert op maandagavond van
19.45 tot 22.00 uur in het verenigingsgebouw De Skoalleseize.

't Heechhiem 9/11
8734 GS Easterein
(parkeren bij de sporthal)