Na een intensieve voorbereidingsperiode gaat fanfare Wilhelmina uit Easterein op zondag 18 november op concours in de “Hanzehof” in Zutphen. In deze prachtige concertlocatie zal Wilhelmina om 15.25 uur optreden. Voor Wilhelmina heeft dit concours een bijzonder tintje. Het is namelijk de laatste keer dat Wilhelmina optreedt onder leiding van dirigent Pieter Bosma.

U vindt de Hanzehof aan de Coehoornsingel 1 te Zutphen. 19 orkesten uit heel Nederland zullen op zaterdag 17 en zondag 18 november meedoen. De entree bedraagt € 8,– en een programmaboekje kost € 1,–. Het concours wordt georganiseerd door de MBGF  (Muziekbond Gelderland-Flevoland).

Wilhelmina neemt regelmatig deel aan een concertconcours. Het orkest komt uit in de tweede divisie. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt, past bij het niveau van het orkest. Het programma dat Wilhelmina zal spelen duurt totaal ongeveer 30 minuten en bestaat uit het inspeelwerk Melting the Ice van Johan Evenepoel, Poème Symphonique van Rob Goorhuis en Elegy I van Jacob de Haan.

Het orkest wordt door een vakkundige jury beoordeeld op intonatie, klankvorming en -balans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. De jury bestaat uit Danny Oosterman (vz), Tijmen Botma en Arnold Span. Zij hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend.

Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een 1e, 2e, of 3e prijs te behalen. De punten zijn belangrijk voor promotie of degradatie of handhaving in de divisie, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen. Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige opmerkingen, die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren. Los van het concours zelf is ook de voorbereiding van grote waarde. Onder leiding van dirigent Pieter Bosma hebben de leden van Wilhelmina Easterein zeer intensief op de concourswerken gerepeteerd, waarbij alle puntjes op de i zijn gezet. In aanloop naar het concours hebben de muzikanten deelgenomen aan een studieweekend.

Pieter Bosma is sinds 2011 dirigent van dit orkest. Als geboren en getogen Groninger, weet hij zijn mannetje te staan voor deze enerverende en enthousiaste groep Friezen. Voor Wilhelmina heeft dit concours een bijzonder tintje. Het is namelijk de laatste keer dat Wilhelmina optreedt onder leiding van dirigent Pieter Bosma. Na 7 fantastische jaren en muzikale successen, neemt hij afscheid van – zoals hij het zelf omschrijft- deze bijzondere en doldwaze club om elders een nieuw muzikaal hoofdstuk te beginnen.

Wilt u komen luisteren? Kijk voor meer informatie op mbgf.nl. 

De concoursen beginnen beide dagen om 10.00 uur.
Zaterdag zal het geheel om +/- 19.45 uur afgelopen zijn en zondag is dit rond 18.45 uur.